lørdag 12. februar 2011

I Old Tom Morris' fotspor

Programmet for jubileumstouren begynner så smått å flaske seg, turneringsledelsen har nå startet booking av turneringsbanene

Crail Golfing Society er verdens syvende eldste golfklubb, etablert så langt tilbake som i 1786. I dette området finner man Skottlands aller flotteste linksbaner. Golflegenden Old Tom Morris står bak de opprinnelige ni hullene av Balcomie som åpnet i 1895. Det er nettopp her TGA spiller sin åpningsrunde fredag 13. mai. Først 9 hull oppvarming på tom mage, dernest en full 18 hulls runde etter lunsj.

Lørdag spilles den offisielle TGA på ærverdige St. Andrews New Course, også denne designet av Thomas Mitchell Morris i 1895. Banen betraktes som den eldste banen som fremdeles omtales som new, navnet henviser altså bare til at den ble anlagt etter den originale banen, Old Course. Banen er hårfint eldre enn Jubilee Course, som vi spilte ved forrige jubileumstur. Vi har ingen starttid denne lørdagen, men er bedt om å henvende oss i startboden før utspill. I følge bookingkontoret skal dette være helt uproblematisk.

Tom Morris ble født i St. Andrews i 1821, og er regnet blant de virkelige pionerene innen profesjonell golf. Han arbeidet som greenkeeper og køllemaker i tillegg til å spille aktiv turneringsgolf. I det aller første Open Championship i 1860 endte han som nummer to, året etter vant han hele mesterskapet, en bragd han gjentok ytterligere tre ganger. Siste seier kom i 1867. Morris har fortsatt den dag i dag rekorden som The Opens eldste vinner (46 år) og for største seiersmargin, 13 slag i 1862. Foruten banene på St Andrews og Crail, har Old Tom Morris blant annet vært med å utforme praktbaner som Muirfield, Prestwick, Nairn og Carnoustie. Etter nærmere 40 år som Custodian of the Links på St. Andrews Old Course, pensjonerte han seg i 1902, seks år før sin død.

Ingen kommentarer: